Tuesday, March 25, 2008

Keshilla praktike ne kuzhine

1-Per te pastruar makinen e mishit gjate grirjes se mishit me dhjame, grihen me pare 2-3 kokrra patate, pastaj lahet.

2-Shishet mund te pastrohen duke i shplare me pare me uje, pastaj me patate te grira ose me lekuret e tyre, duke i tundur fort.

3-Per te hequr eren e rende te termusit, ai duhet te shplahet me uje e uthull.

4-Per te ruajtur qumeshtin 2-3 dite ai duhet te zihet 2 here, nje here ne mengjes dhe nje here ne darke dhe te ftohet ne ene te hapur.
5-Qe djathi te mos thahet, duhet te mbulohet me nje pecete te lagur me uje me kripe.

6-Qe djathi te mos therrmohet gjate prerjes, duhet te vihet ne uje te vaket per 8-10 minuta.

7-Mishi dhe peshku duhet te lahen jo shume para gatimit.nuk duhet te mbahen ne uje, pasi humbasin proteinat, kriperat mineraledhe keshtu ulet vlera ushqimore e tyre.

8-Qe mishi gjate skuqjes te krijoje nje kore te bukur ne siperfaqe, duhet qe para gatimit te fshihet me nje pecete.

9-Trute para se te zihen duhet te skuqen.

10-Qepa per qofte nuk duhet te grihet ne makinen e mishit, por ne rende.

11-Gjate skuqjes se mishit ne copa, keshillohet qe ena te mbulohet me kapak, pasi ne kete menyre avulli nuk del, por mbetet ne mish duke i dhene atij shijen e mishit te stufuar dhe jo te skuqur.

12-Perimet ruhen te fresketa per disa dite nese mbeshtillen me pecete te lagur.

13-Sa me te medha te priten perimet gjate gatimit, aq me pak humbasin vleren e tyre ushqimore.

14-Pureja me patate te reja nuk behet e shijshme, pasi ato permbajne pak amidon.

No comments: